Златоград празнува 103 години от освобождението си
Златоград празнува 103 години от освобождението си / netinfo

Традиционният празник на Златоград, посветен на 103-годишнината от Балканската война и Освобождението на Родопите и града ще се отбележи с богата програма. Събитията стартираха вчера, с вечер „Приятели на Златоград“ в ресторант „Александър“. Официалната програма продължава с откриване на археологическа музейна експозиция в Етнографския комплекс в града. Самият Етнографския музей ще бъде преобразуван в Археолого-етнографски, тъй като в експозицията е включена голяма сбирка от древни находки. Ще бъде обособен и кът за уникални фалшификати на ценни артефакти, които са повече от перфектна реплика на древните оригинали.

Дискусията „Музейното дело – фактор в културно-историческия туризъм“ е с начален час 10.30ч. в зала „Станислав Сивриев“ .По-късно ще бъдат поднесени венци пред паметниците на Дельо хайдутин на градския площад и тържествена заря по случай освобождението на Златоград. За празника и дискусията са поканени министърът на туризма Николина Ангелкова, учени, археолози, историци и общественици.

За утре е предвиден и Баскетболен турнир за „Купата на Община Златоград”, който ще се проведе в Спортна зала на ОУ „В.Левски” – Златоград.