Златните ритони от Винария 2016
Златните ритони от Винария 2016 / Винария

В категория „Бяло вино от последна реколта“ Златен ритон“ спечели Rigit Elm Chardonnayна „Винарски съюз. „Отличеното вино е свежо, плодово, елегантно и балансирано“, коментира сомелиер No 1 на България за 2012 година Вихрен Велков.

За първи път „Златен ритон“ спечели „Санта Мариа Уайн Груп“ с шардоне „Santa Maria Chardonnay Barrique“ от 2013 година. To e произведено от собствени лозя, разположени в района на свиленградското село Момково. Отличава се със сламено-жълт цвят и зеленикави оттенъци. Има фин плодов аромат на ванилия, праскова, а вкусът му е плътен, но добре балансиран. Отлежало е 11 месеца в дъбови бъчви.

Купажното вино от сортовете Каберне Совиньон и Сира „La Poesie Rose“ на винарска изба „Синтика“, чиито лозя са в района на Сандански. Районът е изключително благоприятен за развитие на насаждения и производство на качествено вино. Средногодишната температура е над 14 градуса, а слънчевите дни в годината са повече от 230. „Младото розе, реколта 2015, е с вкус на череша, преливащ в ягода с елегантен и дълъг финал“, посочи Вихрен Велков. Той коментира, че винарската изба е една от емблемите на производството на Дионисиевата напитка в района на Сандански.

„Мерло, Тракийска низина“ от „Вила Ямбол“ бе отличено на „Винария 2016“ със Златен ритон в категория „Червени вина от последна реколта“. То е тероарно вино, произведено от собствени лозя. „Характеризира се с аромат на слива и добре узрели горски плодове“, каза сомелиерът Вихрен Велков.

В категория „Червени вина от по-стари реколти“ винен „Оскар“ спечели „Каберне Совиньон Еленово“ на ВИ „Едоардо Миролио“, която има капацитет над 5 милиона литра годишно производство. То е произведено от собствени лозя в района на Нова Загора, в чиито тероар има постоянен вятър, а климатичните условия благоприятстват производството на богато на вкусови качества грозде. „Виното е с аромат на къпина, боровинка, а ванилията е интегрирана с танинови оттенъци“, определи Вихрен Велков. Това вино спечели отличието в оспорвана борба с още 17 български и чуждестранни вина, оценени от журито с над 90 точки по 100-балната система.