Животът на Наско зависи от 4000 лева
Животът на Наско зависи от 4000 лева / снимки: личен архив
Животът на Наско зависи от 4000 лева
88603
Животът на Наско зависи от 4000 лева
Животът на Наско зависи от 4000 лева
  • Животът на Наско зависи от 4000 лева
  • Животът на Наско зависи от 4000 лева

4000 лева, които трябва да бъдат събрани само за двайсетина дни – от това зависи животът на 49-годишния Атанас Георгиев от Пазарджик. След 20 години на хемодиализа той има назначена дата за трансплантация на бъбрек, но не и пари, с които да си плати престоя в болница във Франция. За да се възползва от единствения шанс, семейството му трябва да замине за Франция на 16 август.

Въпреки многото призиви за помощ, в последните месеци по дарителската му сметка не са постъпили почти никакви суми. Всичко друго е уредено, с последни усилия Наско и съпругата му Златка успяват да купят дори самолетните билети. За операцията и следоперативното лечение ще платят Здравната каса и Фондът за лечение в чужбина. Оттам обаче не плащат нощувките в болничния хотел, а те излизат по 58 евро на вечер за двамата, както и за майката на Атанас – Магдалена Георгиева, която ще е донор на бъбрек.

Досега готовността й да спаси така сина си е била неприложима заради различните кръвни групи – нейната е А+, неговата – 0+. В последните години обаче лекарите в Тулуза се усъвършенстват в революционен за Европа метод – АВО-несъвместима трансплантация, тоест – от донор с различна кръвна група.

Георгиеви се издържат само с пенсията на мъжа – 308 лева след увеличението със 7лв. от юли. Златка не работи, защото не може да остави Наско без грижа – от диализата той е ослепял, има увреждания на сърцето и още ред здравословни проблеми. Живеят в повече от скромно общинско жилище в покрайнините на Пазарджик.

Златка с горчив хумор казва, че са най-лъганите хора в Пазарджик. Нито една от проведените до момента няколко кампании за набиране на пари за лечение не е успешна.

От самото начало водят строга отчетност на всеки похарчен цент от дарителската сметка. Със счетоводна стриктност съпругата събира касовите бонове не само за пряко свързаните с терапията разходи, отчита всеки купен във Франция сандвич или чаша кафе. Касовите бележки представя в банката, където изразходването е под контрола на служителка.

Животът на Наско зависи от 4000 лева
netinfo
Предстои съдбовното пътуване до Тулуза. След две седмици подготовка Наско ще получи бъбрек и шанс да бъде независим от диализата. Най-малко два месеца след присаждането трябва да остане под наблюдението на френските лекари, за да се намали вероятността от отхвърляне на бъбрека. През октомври се надява да се прибере с един здравословен проблем по-малко, както и че оттам нататък ще има възможност да реши останалите.

За да постигне тази останала единствена мечта, най-дългогодишният пациент на диализа в Пазарджик се нуждае от подкрепата на добри хора.

Дарителската сметка на Наско е:

Банка ДСК, IBAN BG37STSA93000022728561, BIC STSABGSF, Атанас Георгиев.

Чуйте историята на Атанас и Златка Георгиеви в прикаченото аудио.