Животновъди настояват за прокурорско разследване за болестта син език
Животновъди настояват за прокурорско разследване за болестта син език / снимка: dariknews.bg/архив
Животновъди настояват за прокурорско разследване за болестта "син език"
74366
Животновъди настояват за прокурорско разследване за болестта "син език"
  • Животновъди настояват за прокурорско разследване за болестта "син език"

Сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров внасят утре от Асоциацията на животновъдите в България, съобщи за Дарик председателят на асоциацията Бойко Синапов. Стопаните настояват да се разследва престъпното, според тях, нехайство на кабинета „Орешарски“ към овладяването на болестта „син език“ в България.

„На два пъти бившият земеделски министър Димитър Греков внася докладна в Министерски съвет с искане да се отпуснат пари, за да се овладее първичното огнище на болестта. Правителството обаче отказва. Ако тогава се бяха взели навременни мерки, сега болестта нямаше да е завладяла почти цялата страна“, заяви Бойко Синапов.

На заседание днес в Пловдив животновъди от цялата страна приеха две декларации. В първата се настоява за прокурорско разследване на политиката на кабинета „Орешарски“, а във втората – служебното правителство да вземе спешни мерки за компенсация на стопаните, които са загубили овцете си заради болестта „син език“.

Те настояват и да си получат субсидиите за животните, които са отглеждали. „Ние не можем да се ангажираме с цени. Затова предлагаме на служебния премиер компенсациите да се изчисляват по средни европейски цени на една овца“, допълни Бойко Синапов.