Животните вън от Хисар. Собствениците готови за бунт
Животните вън от Хисар. Собствениците готови за бунт / netinfo
До края на месец май всички селскостопански животни, които се отглеждат от жителите на Хисар ще бъдат изведени и пренасочени извън територията на града.

Забраната в курортното селище се налага от реда и условията, записани в общинската наредба, която влезе в сила от началото на годината. Уведомителни писма са изпратени вече до всички стопани – това потвърди за Дарик радио главният експерт в отдел “Селско стопанство и гори” в Общината Иванка Стехова.

Забраната важи за говеда, коне, магарета, овце, кози, свине, птици, зайци и пчелни семейства.

В трите квартала на курортния град - Момина баня, Веригово и Миромир са определени междузабранителна и крайна територии. В първата е разрешено да се отглеждат редуциран брой животни само за лични нужди - до една крава, пет кози или овце и до двайсет птици, а в крайната зона - до шест едри говеда и до 50 птици.

Едрите животновъди, а за такива се считат всички, които надвишават определения в наредбата брой животни, са длъжни до 31 май да изведат стадата си най - малко на 50 метра извън града и то за своя сметка. Очаква се много от тях да не се подчинят на новите условия, наложени от наредбата и да протестират активно.

Предстои кметът Георги Пирянков да назначи специални служители, които ще започнат проверки по места и ще налагат глоби и санкции при неизпълнение на наредбата. Последната е в сила и за селата от Общината. Предстои уточняването на процедурата по извеждането на големите стада животни и от там.

Информацията е на Красимира ГЕШЕВА