Жени занаятчии от Балканите се обединиха в общ съюз
Жени занаятчии от Балканите се обединиха в общ съюз / netinfo

Равни шансове в кариерното развитие и постигането на хармония между бизнес и семейството са целите на сформирания през февруари в Албания Балкански съюз на жените в занаятите, съобщи пред Дарик един от българските му членове Ана Кирилова.

 

Едно такова обединение на няколко страни до голяма степен ще реши проблемите на дамите избрали  да изкарват препитанието си чрез занаяти, подчерта Кирилова. Както в България, така и в останалите балкански държави най-честите трудности са свързани с бюрокрацията, нелоялната конкуренция в малкия и среден бизнес и липсата на равни възможности за изява на жените в обществените сфери и политиката.

 

В работния план на новото сдружение е залегнало и провеждането на редица обучения, които да обхващат различните професии – фризьорство, козметика, изкуство, дърводелство и дърворезба, медникарство.

 

В страни като Албания например жените не се притесняват да се занимават със занаяти като дърводелството и механиката,  които у нас се приемат за традиционно мъжки дейности, коментира Кирилова.

 

Над 40 занаятчийки от България, Албания, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора  се събраха днес в Пловдив на двудневен семинар за дейността на новия съюз.

 

Утре пък балканското сдружение   организира изложба – базар на бижута изработени от водещите български дизайнери Ангелина Цветкова, Цветелина Алексиева и Антоанета Рамджулска.  По време на изложението в Данчовата къща всеки желаещ ще може да си закупи от украшенията, обясни Ана Кирилова.