Жена малтретирала дъщеря си отива на съд
Жена малтретирала дъщеря си отива на съд / netinfo

Районна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу 37-годишната Янка за причиняване на лека телесна повреда на малолетната си дъщеря.

Янка е майка на 5 деца. Тя живеела на съпружески начала с мъж, който е биологичен баща на три от тях. Останалите две деца - 8-годишната пострадала и нейната сестра били от друг баща. През месец ноември 2014 г. майката, петте деца и мъжа били в жилището, което обитавали в Пловдив. Майката забранила на малката да пипа телевизора, но неволно детето го докоснало. Янка се ядосала, започнала да нанася удари с пръчка в областта на лицето и крайниците на дъщеря си. След това наредила на детето да застане на колене, под които били поставени черупки от орехи и да вдигне ръце нагоре. Детето изпитвало силни болки, но майката не отменила наказанието и легнала да спи. Наказаното момиченце стояло в тази поза няколко часа. По-късно мъжът, с когото живеела Янка се събудил, видял разплаканото от болка дете, и решил да отмени на своя воля наказанието на майката и го изпратил да си ляга да спи.

На 20 ноември 2014 г. момичето отишло на училище, където било в първи клас и споделило със своя съученичка за преживяното в дома си. Изтезаваното дете било повикано от своята класна ръководителка, след което медицинската сестра го прегледала и констатирала наранявания по крайниците и синини. След намесата на социалните служби момичето е настанено в Кризисен център за защита на деца.

Назначената по делото съдебно-медицинска експертиза установила, че на детето са й били причинени рани на главата, охлузване на лицето, кръвонасядания по крайниците и др. Майката Янка не се е признала за виновна. По делото са призовани 7 свидетели.

„Въпреки че извършеното деяние е от частен характер, Районна прокуратура-Пловдив е преценила, че случаят е изключителен, поради което служебно е образувала настоящото досъдебно производство. Разпоредбата на чл.49 ал.1 от Наказателно-процесуални кодекс регламентира такава възможност, ако пострадалото лице не може да защити своите законни права и интереси поради безпомощност и зависимост от извършителя на престъплението“, обясниха от Районна прокуратура-Пловдив.

Предстои Районен съд-Пловдив да определи дата за първото съдебно заседание по делото.