Жандармеристи от Пловдив под обстрел в ромската махала на Ст. Загора
Жандармеристи от Пловдив под обстрел в ромската махала на Ст. Загора / Дарик

Напрежението в ромския квартал „Лозенец" в Стара Загора ескалира. Стигна се до сблъсъци между жителите на квартала и полицаите, много от които от Пловдив. Жандармеристи бяха замеряни с камъни от ромите, няколко души бяха задържани.

Точно в 07:15 тази сутрин багери започнаха събарянето на незаконните къщи в ромския квартал в Стара Загора. Съборени бяха паянтови постройки, като предстои бутането и на по-масивните къщи.

На място е цялото общинско ръководство, начело с кмета Живко Тодоров, началника на оперативния щаб Йордан Николов, председателя на общинския съвет Емил Христов и общински съветници.

Те бяха посрещнати от група от около стотина жители на квартала, които от рано сутринта бяха барикадирали пространството около нарочените за бутане постройки.

След като видяха, че барикадата им не сработи, ромите започнаха да се качват по покривите на къщите си, като заплашиха, че няма да допуснат постройките да бъдат бутнати.

Общинското ръководство обаче получи сериозно подкрепление от полицията и жандармерията, която пристигна от Пловдив.

Недоволните роми бяха изтласкани зад плътен кордон. Кметът на града благодари на вътрешния министър и главния секретар на МВР за оказаната подкрепа. Всяка постройка, преди да бъде съборена, се проверява от отдел "Закрила на детето", влизат служители на ВиК и EVN, и чак когато се уверят, че къщата е празна, багерът започва своята работа.

Жандармеристи от Пловдив "под обстрел" в ромската махала на Ст Загора
netinfo
Преди идването на общинарите ромите от квартала за пореден път заявиха, че им е било обещано узаконяване на постройките.

"Аз никога не съм обещавал подобно нещо. Този район е парк и това няма как да стане. Днес Стара Загора показва, че законът е преди всичко", коментира пред Дарик кметът Живко Тодоров.

Общо 55 са постройките, които ще бъдат съборени.