Жандармерия укротява стачкуващи на Петелово
Жандармерия укротява стачкуващи на Петелово / netinfo

Около 200 жители на панагюрското село Попинци протестират вече втори ден срещу правото на канадска фирма да добива злато в района на връх Петелово. Местното население иска спирането на геологопроучвателните и добивни работи там, тъй като това застрашава здравето и живота им. Цианидът, необходим за обработването на рудите може да отрови цялата Тракийска низина, твърдят от Инициативния комитет на стачкуващите.

В момента на мястото на протеста на връх Петелово срещу местните жители е изпратена и жандармерия, има и охранители на частната фирма. Стачкуващите не са сигурни дали ще удържат, ако се намеси жандармерията, каза за Дарик радио председателят на Инициативния комитет Тодор Петкански.

Днес бе разпространена декларация, срещу опитите на МВР да защитава интересите на чуждите грабители, а не правата на хората. Протестното писмо е изпратено до Народното събрание, Правителството и Прокуратурата.

Находището е проучвано от Държавата преди години и не е било решено да се добива злато там, тъй като е било доказано, че е опасно за здравето на хората. Сега чуждата фирма иска да регистрира търговско откритие и да придобие право на добив против интересите на местните хора и подпомагана от корумпирани министри, твърдят още стачкуващите.