Земеделието излиза от кризата?
Земеделието излиза от кризата? / dariknews.bg

Тазгодишното издание на АГРА доказва тенденцията, че земеделският сектор излиза от кризата. Това съобщи при откривнето на селскостопанското изложение АГРА изпълнителният директор на Международния пловдивски панаир Иван Соколов. Тази година отбелязваме увеличение от 27% на изложбените площи, засилва се интересът на чуждите фирми, уточни още той.

Пловдивският институт по овощарство представя нов сорт праскови, който е продукт на 20 годишни изследвания на две поколения учени. Институтът презентира и 3 сорта сливи, един от които е уникален. Той е първият в света, който е самоплоден. Освен овощните продукти, Пловдив участва заедно с Троян в разработена технология за сушене на билки, плодове и гъби, която на 100% се захранва от слънчева енергия.

Сред останалите региони от страната изтъкнати бяха Кюстендил, които показват нова технология за отглеждане на череши. Според нея рентабилността е 290% - при вложен 1 лев се печелят близо 3, обясниха на откриването. Казанлък се включва с традиционните си продукти от рози, като любопитството на дамите може да привлече нова маска за лице.