Земеделци с 60 трактора протестираха в Пловдив
Земеделци с 60 трактора протестираха в Пловдив / Снимка на Виктор Кадири
Стотина зърнопроизводители с около 60 трактора се събраха днес на протест в Пловдив. Те пристигнаха на сборния пункт до гара Филипово на два лъча – единия от Съединение, а другият от Брезово, Раковски и Калояново.

Зърнопроизводителите настояват да получат гласуваните в бюджета за тази година 5 лв доплащане на декар площ към единните европейски плащания от 16, 78 лв. Подпомагането при нас е около 30% от това в Европа и ни прави неконкурентноспособни , обясни пред Дарик Ангел Вукодинов. Колегите му искат в бюджета за догодина да залегне максималния размер за национални доплащания от 9 лв на декар, тъй като 2009-а е последната, в която държавата може да изплаща такава помощ.

Протестиращите стопани настояват и за реален старт на изкупуването на продукция от Интервенционната агенция, която трябваше да заработи от 1 ноември. Ако тя не се задейства и не започне да изкупува веднага зърното по определената минимална защитна цена от ?101,3, цената на свободния пазар ще продължи да се срива, твърдят производителите. В момента в Северна България тя е около 175 лева, а в Пловдивско – около 190 лева, но реални купувачи липсват, каза Вукодинов.

/подробностите чуйте в прикачения звуков файл/