Земеделци: Дянков излъга, а премиерът?
Земеделци: Дянков излъга, а премиерът? / снимки: Кирил Кирилов, DarikNews.bg
Ангел Вукодинов
47521
Ангел Вукодинов
Атанас Къцов, животновъд
  • Ангел Вукодинов
  • Атанас Къцов, животновъд

Ред и правила в българското земеделие, което да е устойчиво и конкурентоспособно на европейското. Това поискаха зърнопроизводители на днешния протест в Пловдив. Искаме да няма манипулации в сектора, заяви пред Дарик председателят на пловдивската асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов. По думите му бюджет 2012, който е между първо и второ четене, не предвижда изпълнение на финансовата рамка, за която браншовите организации и правителството са постигнали споразумение. Протестиращите посочиха, че през последната година колегите им от Европейския съюз са получавали между 4 и 6 пъти повече субсидии от тях.

„Никой не е по-голям от хляба!", „Искаме ясни правила за устойчиво земеделие", „Акциз с намалена ставка - европейска практика", „Стига безхаберие!" и „Дянков излъга, а премиерът?!" бяха само част от лозунгите, които зърнопроизводителите издигнаха. Подкрепиха ги земеделци и от други сектори - животновъдство, розопроизводство, биологично земеделие и др.

Земеделци: Дянков излъга, а премиерът?
netinfo

По време на целия маршрут имаше засилено присъствие на екипи от секторите „Охранителна полиция" и „Пътна полиция", както и жандармеристи. Над 150 земеделски машини от областите Пловдив и Пазарджик излязоха на протест в Пловдивско. Шествието тръгна от село Труд по Карловско шосе и продължи по ключови улици и булеварди на Пловдив. Машините се установиха пред спортна зала „Строител", като блокираха eдно от платната на Карловско шосе. Пред залата вече имаше около 100 души. Протестиращите прочетоха своите декларации, след което се оттеглиха на стоянката си в Труд.

Утре се предвиждат същите действия. Във вторник вечерта ще има заседание на инициативния комитет, който организира протеста, след което ще бъдат взети решения за последващи действия. Земеделците имат 15-дневна протестна готовност.  

Чуйте и от прикачените звукови файлове.