Здравната каса в Пловдив не е забавила нито едно плащане
Здравната каса в Пловдив не е забавила нито едно плащане / © снимка: Sofia Photo Agency, архив
Регионалната здравна каса не е забавила нито едно плащане
73725
Регионалната здравна каса не е забавила нито едно плащане
  • Регионалната здравна каса не е забавила нито едно плащане

Регионалната здравна каса не е забавила нито едно плащане към болничните заведения в Пловдив и областта. Това каза за Дарик, директорът на РЗОК, Антонина Славова.

Надпрогнозната стойност, т.е. надпланираното в бюджета се изплащат след определена процедура. Финансовата институция не може просто да ръси пари, без да проверява дали са изпълнени условията за изплащане, категорична бе директорката.

По думите й, директорите на болничните заведения трябва да са спокойни, защото дейността се заплаща. Тя припомни ситуацията отпреди 2 години, когато всички здравни заведения са работели според фиксиран лимит.

Ако директорите на болниците имат затруднения с плащанията си към доставчици е въпрос на мениджмънт, това не е проблем на Касата, категорична бе Антонина Славова.

Не е наша работа да се грижим за стабилността на болниците, нашата работа е когато те отчетат определен вид дейност ние да проверим и да я платим, уточни директорката.

По думите й, прогнозните стойности за месец април не са изплатени все още към болничните заведения, защото през май се прави отчетната дейност, през юни се извършват проверките и до края на юли се извършват плащанията.

Налага се да финансираме много повече дейност, отколкото е планирана, затова е необходима актуализация на бюджета, категорична бе Славова.