Затягат мерките за сигурност, пристигат президентите от Арайолуш
Затягат мерките за сигурност, пристигат президентите от Арайолуш / БГНЕС, архив
Затягат мерките за сигурност, пристигат президентите от "Арайолуш"
89634
Затягат мерките за сигурност, пристигат президентите от "Арайолуш"
  • Затягат мерките за сигурност, пристигат президентите от "Арайолуш"

Засилени мерки за сигурност са въведени по маршрута, по който президентите от групата „Арайолуш“ ще пристигнат в Етнографския музей в Пловдив. Държавните глави на европейски парламентарни републики са на среща от най-високо равнище у нас, а домакин е президентът Росен Плевнелиев.

Още от вчера е преустановен достъпът на моторни превозни средства на територията на Стария град. Тази мярка ще продължи до утре предиобед, когато президентите се очаква да отпътуват за София. Движението по улици в централната градска част се спира поетапно, като на място полицейски служители насочват автомобилите по обходни маршрути.

По улиците „Отец Паисий, „Константин Иречек“ и „Патриарх Евтимий“ е въведен режим преминаване без спиране, съобщи за Дарик зам.-кметът по сигурността Георги Маринов. Той допълни, че гражданите, които притежават разрешителни за влизане в Стария Пловдив, ще могат да паркират безплатно на „Синя зона“ и „Зелена зона“, като за целта е необходимо пропуските им да бъдат поставени на видно място на таблото на автомобила.

Забранен е автомобилният достъп и до търговските обекти. Техниката на „Чистота” няма да влиза по улиците „Съборна“ и „Отец Паисий“. От общинското предприятие успяха да почистят там и от съображения за сигурност – да преместят контейнерите, които са потенциални скривалища за взривоопасни вещества.

От 15.00 часа в Етнографския музей президентът Росен Плевнелиев официално ще открие 12-ата Среща на държавните ръководители на страните България, Германия, Италия, Латвия, Малта, Полша, Португалия, Словения, Унгария и Финландия. В рамките на двудневния форум държавните ръководители на парламентарните републики в Европейския съюз ще обсъдят бъдещето на обединена Европа и на Балканите, както и предизвикателствата, пред които сме изправени днес – миграционната криза, борбата с тероризма, Европа след Брекзит и др.

Чуйте и от прикачения звуков файл.