/ iStock/Getty Images
"Засилени проверки във всички хранителни и нехранителни магазини в Пловдив и областта ще извършват контролните органи през почивните дни и предстоящите празници", съобщи областният управител Дани Каназирева.

По думите й, организацията е направена, като основно тежестта ще падне върху МВР и РЗИ, но с екипи ще участват и Областната дирекция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребители и РД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Военните болници в Пловдив и Варна също с фризери за ваксини

Ще се следи дали се спазват противоепидемичните мерки, да няма струпвания пред търговските обекти, дали има дистанция между чакащите граждани и дали вътре в магазините се спазва решението на Областния кризисен щаб от 26 октомври за допустимия брой посетители.

Областният управител коментира, че днес отново са проведени разговори със всички управителите на хранителни и нехранителни вериги на територията на областта, които според заповедта на ЗМ работят, и са дадени указания.

„48 са магазините, с които от Областния щаб сме в непрекъсната комуникация. Имам тяхното уверение, че ще се справят с организацията и няма да има пропуски. Трябва да е ясно обаче, че при нарушения няма да има компромиси. Ще бъдат налагани санкции, както на юридически, така и на физически лица, а при последващи нарушения ще се затварят търговски обекти", категорична е Каназирева.

Тя допълни, че голяма част от магазините са създали ред и строго следят дали и гражданите спазват мерките. Навсякъде има дезинфектанти, охраната на обектите следи за броя на посетителите, дават се указания към гражданите.

„Отново апелирам да бъдем внимателни и отговорни, за да бъдат и предстоящите празници спокойни за всички. Ако сами не желаем да се пазим и нямаме съзнанието да го правим мерките няма да дадат положителен резултат, каквито и проверки да се правят. Затова нека да спазваме мерките, а ако самите вие установите нарушениясигнализирайте органите на реда и Областния кризисен щаб", призова Каназирева.

Тя съобщи още, че от началото на декември РЗИ и МВР, са извършили 847 съвместни проверки за спазване на противоепидемичните мерки в хранителни и нехранителни обекти. Областната дирекция по безопасност на храните - 30 проверки.

От полицията са връчили 2170 предупредителни протокола, а от Инспекцията по труда - 41 предписания. 
Агенция "Фокус"