Започва ЗЛАТЕН РИТОН 2015
Започва ЗЛАТЕН РИТОН 2015 / zlatenriton.bg

Най-доброто от анимационното и документално българско кино от последната една година ще може да се види накуп от днес до 5 декември в Пловдив.

За 22-ри път фестивалът „Златен ритон“ ще събере 38 филма от конкурсната и 18 от информационната програма на кино форума. Събитието стартира довечера от 19:00 часа в Лъки Дом на киното с филма „Усмивките на българските комедии”, който прави поклон към любимите ленти на поколения българи. Това е последният филм на проф. Иван Георгиев-Гец, който ни напусна наскоро, филмът е завършен от Радослав Илиев.

Филмите от конкурсната програма ще бъдат оценявани от професионално жури, в което участват изтъкнати представители на българското кино: председател е доц. д-р Иво Драганов; членове: Светлана Куюмджиева (изкуствовед), Симеон Сокеров (аниматор), Иван Тонев (оператор) и Андрей Паунов (режисьор). Те ще определят носителите на двете големи награди „Златен ритон” – за документално и за анимационно кино. Автор на статуетките е скулпторът Неделчо Костадинов.

В конкурсната програма участват 27 филма подкрепени от Националния филмов център, 3 - са финансирани от БНТ, а 8 са независимите продукции. Освен 25-те документални филма конкурсът представя и 13 анимационни продукции, една от които е „Пук” на реж. Анри Кулев по пиесата на Валери Петров.

XXII Фестивал на българското документално и анимационно кино „Златен ритон” се осъществява от Националния филмов център със съдействието на Министерството на културата и БНТ.

Всички прожекции са в Лъки - Дом на киното и в клуб Петното на Роршах, и са безплатни за посетителите.

програма