Започва събирането на по-високите данъци за 2013-та година
Започва събирането на по-високите данъци за 2013-та година / Sofia Photo Agency, архив

 

Кампанията по събиране на данъци и такси за 2013-та година стартира в дирекция „Местни данъци и такси”. От днес гражданите ще могат да плащат налози за автомобили, сгради и такса за битови отпадъци. Тези, които внесат дължимите суми до 30 април, получават и 5% отстъпка.

От няколко дни в Пловдив вече работи и система за онлайн плащане на местни данъци и такси. Желаещите да плащат по интернет трябва да се сдобият обаче първо с уникален пин код, който се получава еднократно от офисите на „Местни данъци и такси”.

Самото плащане става през сайта на Община Пловдив, където има специален линк, който води към съответната страница.

С решение на Общинския съвет, с 33% се увеличава данъкът за най-масовият клас автомобили до 72 KW. С 50% скачат и таксите за външна реклама.

Пловдивчани ще плащат и повече за такса смет. За граждани ставката скача с 0.3 промила. Сегашната ставка от 1.2 промила се повишава на 1.5, заради по-високите отчисления към Регионална инспекция по околната среда и водите (РИОСВ).

С 10% се вдига и данък сгради. Налогът върху недвижимите имоти в града е увеличен от 1.5 промила от данъчната оценка на жилището на 1.8 промила.