Започва програма за кариерно развитие на учители
Започва програма за кариерно развитие на учители / снимка: Пламена Чонкова

Стартира програма за кариерно развитие на учители и възпитатели, която ще бъде подпомогната от държавата. Това съобщи директорът на Регионалния инспекторат по образование в Пловдив Александър Буздрев. Ще бъдат въведени учителските длъжности младши учител, учител, старши, главен и учител методик, за възпитателите в детските градини титлите са същите.

Средствата по програмата ще бъдат осигурени от бюджетите на училищата, които ще са изцяло съобразени с новите изменения в щатното разписание. Директорите на всички училища в областта имат указания и до 10-ти ноември трябва да изпратят до съответните общини справки, след което могат да се сключват и нови договори с преподавателите.

Званията ще се определят по обективни причини като стаж и постижения, а педагогическите съвети на учебните заведения ще решават кои от учителите могат да ги получат. Ограничението е, че ако в едно училище преподавателите са над 20, повече от 7% от тях не могат да сменят титлите си.

Разлика в заплащането на различните звания също може да има, дори учителите в едни училища могат да достигнат заплатите на директори в други, предупреди Буздрев. Очакванията са до края на учебната 2009/2010 година новите звания да бъдат изцяло въведени.