/ Дарик Пловдив
Фестивалът на алтернативното българско кино "Срещу забравата", който е част от програмата на Европейската столица на културата 2019 г., ще се проведе от 10 до 25 ноември.

Градски игри отново превземат Пловдив – Европейска столица на културата

Първото издание е посветено на 30-тата годишнина от падането на Берлинската стена и края на тоталитарния режим в България, съобщиха от пресцентъра на Фондация "Пловдив 2019", предава БТА.

Пет години Пловдив Европейска столица на културата 2019

Кинофестивалът ще покаже на зрителите някои спрени от цензурата преди 10-ти ноември 1989 г. документални филми, също и алтернативни български игрални филми, тематично обвързани с промените отпреди 30 години. Прожекциите са с вход свободен и ще се състоят в спортен център на ул. "Екзарх Йосиф".

Предвидена е и дискусионна кръгла маса с участието на авторите на филмите, български кинокритици, социолози, журналисти и преки участници в тези събития.

Документален театър показва демографията на град Пловдив

Кинофорумът "Срещу забравата" напомня още, че във филмовия процес в България в последните 30 години достойно присъстват алтернативни образци, необходим коректив за всяко развито гражданско общество.
БТА