Започна извънредното отчитане на електромерите
Започна извънредното отчитане на електромерите / netinfo

Започна извънредното отчитане на 1,5 милиона електромера в Южна България, съобщават от EVN. То трябва да приключи до 8 юли. Масираната акция е заради въвеждането на новите цени на тока – 15,7 стотинки през деня и 10 стотинки през нощта. 1 500 служители от вчера са ангажирани в отчитането, макар денят да беше почивен, заяви пресаташето на австрийската компания Крум Косев.

Целта е да не се натрупва на клиентите плащане за повече от 30 дни. От дружеството твърдят, че са взели всички мерки за избягване на миналогодишните драми с двойните и тройни септемврийски сметки, в чиято коректност клиентите така и не бяха убедени.

За пръв път Енергото въвежда и самоотчитане, което ще става със специални декларации. Инкасаторите ще оставят в пощите документа, в който абонатът може сам да попълни консумацията си за последния месец и да го занесе до 10 юли в Клиентския енерго център /КЕЦ/. Това ще позволи да не бъдат ощетявани онези, които са отсъствали по време на извънредното засичане и до чиито електромери няма достъп.

Около 40% от абонатите, чиито електромери по график се засичат след 8-мо число, ще получат по две фактури за плащането през август. Първата сметка ще бъде по старите цени, а втората – по-новите. Отчетеният в тях период сумарно трябва да е приблизително месец.