/ ThinkStock/Getty Images
Министерството на здравеопазването вече преведе пари на лечебното заведение
Болница без ток
98090
Болница без ток
  • Болница без ток
Електрозахранването на УМБАЛ "Пловдив” може да бъде прекъснато заради натрупани задължения, съобщиха от ЕVN. Търговец на електроенергия на свободния пазар е поискал от “Електроразпределение Юг” да изключи тока на болницата на 9 юли, понеделник. Лечебното заведение дължи 213 хил. лева. Доставчикът е декларирал, че в бившата Окръжна болница са уведомени още на 26 юни т.г. за исканото преустановяване на захранването.

От EVN напомнят, че като мрежови оператор са задължени – съгласно Закона за енергетиката, да спазят процедурата и да изпълнят заявката, постъпила от енергийния оператор.

От болницата информираха, че ръководството на лечебното заведение е предприело всички необходими мерки, за да не допусне ситуация, в която токът да бъде спрян. Имаме уверението на Министерски съвет, че определена сума ще ни бъде изпратена за погасяване на част от задължението към търговеца на електроенергия, заяви изпълнителният директор д-р Иво Мильотев, който обясни, че до неприятното положение се е стигнало заради плащания към други доставчици.

Ръководството поддържа постоянен контакт с фирмата, осигуряваща електрозахранването, с която води преговори остатъкът от сумата да бъде доизплатен на 25 юли, когато болницата ще получи заработените средства по договора с Националната здравноосигурителна каса.

Ситуацията е динамична, управленският екип си комуникира с всички институции, за да не се стига до изключване тока и до нежелани последици от нея за нашите пациенти, увери прокуристът на УМБАЛ „Пловдив“ д-р Аргир Аргиров.

От Здравното министерство са информирали ръководството на болницата, че ще бъдат преведени средствата, дължими за извършените дейности за месеците април и май 2018 г., като по този начин ще бъдат погасени задълженията за ток и очакванията са на 9 юли той да не бъде прекъснат. 

Малко по-късно от болницата уточниха, че от Министерството на здравеопазването са изплатили изравнителна субсидия за вече извършена дейност за месеците април и май и авансова субсидия за спешна помощ за месец юни (във връзка с договор за финансиране по реда на методиката за субсидиране на лечебните заведения през 2018).

Чуйте и от приложеното аудио.