Заместник-кметът Григоров: Левицата чука на отворена врата, а “Ритон” –ът е строшен през 2006-а
Заместник-кметът Григоров: Левицата чука на отворена врата, а “Ритон” –ът е строшен през 2006-а / netinfo

Нямам причини да се оттегля от като заместник-кмет по стопанската политика, тъй като с работата си досега не съм ощетил с нищо обществения интерес, каза Георги Григоров по повод искането на левицата за оставката му заради лошото състояние на общинската икономика и гафа с “Ритон”.

“Ритон”-ът е строшен още преди 2 години, когато преди приватизацията е пропуснато да бъдат извадени от активите на фирмата възстановените по реституция имоти, каза Григоров. Той подчерта, че не чувства никаква вина за гафа с прехвърлените на реститута акции, защото по закон не може да се разпорежда с дружество в процедура на приватизация. Има и друго дело, по което “Ритон” трябва да изплати около 170000 лв обезщетение на реститута за невъзможността му да влезе във владение на базата до Централни гробища, призна Григоров. Той посочи, че е предприел действия за избягване на принудителната продан, въпреки ограничените си правомощия по отношение на фирмата. През януари е внесено проекто-решение за изваждане на присъдените на реститута Георги Върбанов имоти от капитала на фирмата, но гласуването е отложено. Мотивът на съветниците е, че първо трябва да вдигнат с друго решение забраната за разпореждане с имоти и да променят приватизационния меморандум при вече избран купувач на “Ритон”. Последното е излишно, защотои двамата кандидат-купувачи да са подписали декларация за липса на претенции срещу общината при негативните последици от делата на реститута. При вече налично постановление от съдебен изпълнител, каквото дойде в началото на август, законът не позволява изваждане на активи и изисква безпрекословното му изпълнение, обясни Григоров.

Той категорично отхвърли и другите посочени от левицата мотиви за искането на оставката му. Чукат на отворена врата – така Григоров окачестви предложението на БСП за обвързване на заплатите на шефовете на общинските фирми с финансовите резултати. Той припомни, че преди 2 месеца Общинския съвет прие предложената от него методика за плаващи възнаграждения на бордовиците, според размера на загубата или печалбата на дружествата, управляваните активи, численост на персонала и др. критерии.

Григоров отхвърли и упреците за загуби на общината от концесиите на Събота пазара и тържище на ул. “Младежка”, причинени от негово бездействие. Инвестициите на пазара в “Кючук Париж” се бавят заради последното решение на Общинския съвет, което предвижда изграждане на подземен паркинг, след като за сметка на общината бъде преместен колекторът под сергиите. За това обаче не е имало заделени бюджетни пари, а също и техническа възможност. Вече сме намерили техническо решение за строеж без преместване на канализационното съоражение, но то отново трябва да мине през Общинския съвет, обясни ресорният заместник-кмет. Договорите с концесионера на “Младежка” пък не може да бъде разтрогнат преди да факт съдебното решение за това.