Зам.-кмет: Печалбите на общинските поликлиники изтичат към частни структури
Зам.-кмет: Печалбите на общинските поликлиники изтичат към частни структури / netinfo
Печалби на ДКЦ-тата в Пловдив изтичат към конкурентни здравни структури. Бившите поликлиники имат потенциал поне за двукратно по-висок финансов резултат и това е един от основните аргументи за предложението на Балансовата комисия към Общинския съвет за обединяване на 9-те общински здравни дружества под шапката на едно. Това заяви в предаването Дарик кафе заместник кметът по стопанската политика Георги Григоров.

В момента със счетоводни хватки се крият печалби и се отчитат резултати, колкото да бъде защитено правото на управителите на премии, посочи той. Зам.-кметът даде пример с насочването на пациенти от специалистите в общински ДКЦ-та за изследвания към частни лаборатории, въпреки че същите се правят и в лабораторията на общинското дружество. Голямата "ножица" между печалбите на сравними като оборудване и местоположение поликлиники също била индикатор за нередности. ДКЦ-5 в "Тракия", например, е приключило миналата година с 95 хиляди печалба срещу 1 000 - 10 000 за останалите ДКЦ.

Според Григоров е абсурд общината да има 9 дружества с един и същ предмет на дейност, защото раздробената собственост ги прави неконкурентни в средата на още 28 частни здравни заведения в града. Към обединяването под една шапка обаче ще се пристъпи, едва след като ОбС одобри до края на годината Стратегия за общинското здравеопазване. Това ще означава поне 30% съкращения на администрацията.

Интервюто на Мария Троева и Митко Лишев с Георги Григоров чуйте в прикачения звуков файл