Закриват цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора
Закриват цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора / netinfo

Предложение за закриване на цигарените фабрики в Пловдив и Стара Загора е изпратено на министъра на икономиката и енергетиката Петър Димитров на 6 февруари, съобщиха синдикалисти от Пловдив пред Дарик. То е изготвено след анализ на Надзорния и Управителния съвети на “Булгартабак холдинг” за свиването на пазарния дял, на произведените късове цигари и на други показатели на двете фабрики и съдържа предложение за отнемане лицензите за производство на български марки от двете фабрики.

Само от Пловдив ще бъдат съкратени 300 души. Много работници сами напускат, за да си вземат договорените по колективен трудов договор 20 заплати и производството под тепетата вече е на санитарния минимум като персонал. Останалите готвят гражданско неподчинение заедно с колегите си от Стара Загора, а действията им ще бъдат обсъждани на общо събрание

Ситуацията е обсъждана днес на спешно заседание на УС и НС на холдинга и Оперативния съвет на Цигарена фабрика Пловдив. Нямам информация за решенията, съвещанието току-що приключи, заяви пресаташето на “Булгартабак” г-жа Пандева. В момента надзорниците и управителите на холдинга пътуват за Стара Загора.

Не бих казал, че предложението за закриване на двете цигарени фабрики е изписано директно, но от анализа на държавните експерти недвусмислено се налага този извод, коментира пред Дарик председателят на КНСБ Желязко Христов, който е участвал в срещата в Пловдив. Синдикатите ще настояват за равен шанс на четирите фабрики чрез приватизация, а до тогава – за относителна самостоятелност в рамките на холдинга, включително и в ценовата политика.