Закриха централизираното снабдяване на ясли и градини
Закриха централизираното снабдяване на ясли и градини / netinfo
Служителите на звено “Общински дейности” начело с началника му Петър Балабанов са били уволнени вчера поради закриване на структурата, която контролира централизираните доставки за ясли и детски градини. Съкращението влиза в сила веднага, обясни пред Дарик довчерашният общинар Димитър Запрянов. Въпреки усилията на Дарик, никой в общината не успя да посочи в чий ресор е снабдяването на детските заведения. Така въпросът кой оттук нататък ще контролира доставките остана без отговор. Според кметовете на Тракия и Южен Гиньо Матев и Александър Колев, няма опасност от хаос, тъй като и до момента районните кметове осъществяват контрол върху качеството на продуктите, без да са им вменявани такива задължения.

Според  уволнения Димитър Запрянов  закриването на структурата е умишлено, а целта му – да се уредят “свои хора” на новите управляващи при повторно разкриване на подобни щатове. Преди 3 месеца след масови оплаквания на директори и домакини на детски градини неузряло сирене, кайма с розов цвят, изгнили плодове и некачествени продукти и извършена проверка в “Общински дейности” бяха констатирани различни нарушения. Тогава от ГЕРБ поискаха контролът върху доставките на храните в детските заведения да мине към районните кметства. В Общинския съвет обаче не е внасяно предложение за такава структурна промяна. В предложението на заместник-кмета Григоров за преструктуриране на дейността тогава имаше разписани и пълни изисквания за качеството и произхода на всички групи хранителни продукти. Докладът му съдържаше още изискване за унифициране на документите при доставките и нова методика за определяне на цените.

Жалбите на директори бяха дирижирани и изпращани под натиск, за да се стигне до вчерашните уволнения, твърди Запрянов. Той заяви, че за 7 месеца от мандата на новата власт служителите на контролното звено не са успели да разберат на кой от заместник-кметовете са подчинени, а началникът им Петър Балабанов нито веднъж не е бил приет от кмета, някой от заместниците му или главния секретар на общината. /Подробности чуйте в прикачения звуков файл/