Захари Георгиев лобира за Пловдив в Брюксел, предават срещите му в Интернет
Захари Георгиев лобира за Пловдив в Брюксел, предават срещите му в Интернет / netinfo

Възможностите за развитие на Пловдив като индустриален, културен и университетски център ще представи кандидатът за кмет на ”Коалиция за Пловдив” Захари Георгиев по време на посещението си в Брюксел, Антверпен и още няколко белгийски града. Лидерът на пловдивските социалисти и народен представител от левицата ще има срещи с кмета на Брюксел Фреди Тилеманс, с министър-председателят на Валония Руди Демот, с председателят на Парламентарната група на Партията на европейските социалисти Мартин Шулц, както и с представители на деловите среди, които се интересуват от инвестиране в логистичен център на територията на Пловдив.

Захари Георгиев вече обяви изграждането на интермодален терминал като приоритет в програмата си за развитие на общината. Подобно съоръжение ще привлече огромен брой инвеститори, които не само да трасферират, но и да произвеждат стоки в района. С подкрепата на правителството може да се намери оптималната форма за финансиране на проекта, който да включва участие на държавата, Община Пловдив, стратегически инвеститори и европейски средства от Оперативна програма ”Транспорт”, подчерта Георгиев. Интермодалният терминал е място, където се събират потоците от стоки, движещи се по различен вид транспорт. Пловдивското летище е с огромен капацитет за превоз на карго-товари. В подобен терминал стоките могат да се претоварват, да се складират, да се доработват, или да се насочват към друга дестинация по всички транспортни коридори, които се пресичат на територията на Пловдив.

Градът трябва да разшири своята територия като община, защото амбициите ни за голям и силен икономически център, не могат да се реализират в сегашните му граници. Съществуването на общини като „Родопи” и „Марица” в сегашния им вид е нецелесъобразно, и те трябва да станат част от голямата пловдивска община, след провеждане на референдуми за присъединяване, посочи Георгиев. На престоящата сесия на Общинския съвет групата на ”Коалиция за Пловдив” няма да подкрепи сделки за замени, които ощетяват интересите на града. По въпроси обаче, които са важни за пловдивчани, представителите на левицата, сами ще преценят дали да напуснат залата, за да не провалят кворума, каза кандидатът за кмет на ”Коалиция за Пловдив”.

Срещите на Захари Георгиев с членовете на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент и с кмета на Брюксел ще бъдат излъчвани пряко в Интернет на адрес: www.plovdivlive.com в сряда след 15 часа българско време