Задължавали кандидат-съветници да подписват молби за оставка без дата
Задължавали кандидат-съветници да подписват молби за оставка без дата / netinfo
Членове на Атака в община Раковски са били задължавани да подписват молби за освобождаването им като общински съветници още преди включването им като кандидати в листите на последните местни избори. Заявленията, адресирани до Общинската избирателна комисия, са без дата и това дава възможност ръководството на местната партийна организация, във всеки момент да датира декларацията и да освободи неудобен съветник. Това разказа днес на дело в Административния съд третият в листата на партията Георги Четински, който без негово знание е бил освободен, а мястото му – заето от четвъртата – Дяна Станджикова.

Ако не подпишеш, не те допускат да се кандидатираш – така Четински обясни защо се е съгласил да подпише предварително и без дата декларация за отказ от Общинския съвет. Той обжалва решението на Общинската избирателна комисия за отпадането му от местния парламент. Според адвоката му, то е незаконно, тъй като тогавашният партийният лидер на Атака Петър Стрехин не е бил упълномощен да подаде в ОбИК датираната по-късно декларация за отказ от правомощия.

Вече бившият председател на Атака в Раковски Стрехин не отрече, че всеки кандидат-съветник е бил задължаван да подпише молба за оставка без дата и обоснова мярката с „моралните норми, на които организацията държи”. /Чуй прикачения звуков файл/.

Парафирането на заявленията без дата е по моя препоръка, каза лидерът на Атака в Пловдив Тодор Христев. Той заяви, че такива декларации за отказ от правомощия са подписвали и част от кандидатите в Пловдив, в чиято лоялност имало съмнения. По конкретния казус Христев обвини нереализирания съветник Георги Четински, че е обслужвал интересите на ГЕРБ.