Забраниха риболова на Гребната
Забраниха риболова на Гребната / netinfo
Риболовът в Гребния канал е забранен за две години, съобщи директорът на ОП „Пловдивспорт” Георги Славков. Контролът е възложен на Общинска охрана, а на нарушителите ще бъдат изземани ловно-рибарските билети. След изтичането на този срок се обмисля въвеждане на такса за хвърлянето на въдици в района на базата.

Причина за забраната е зарибяването на канала с бял амур, което е част от подготовката за домакинството на две световни първенства по риболов през 2010-а и 2011-а година. Хвърлените 2 тона риба трябва да се развият, за да изчистят водораслите в Гребния канал, които пречат на кануистите и каякарите, обясни Славков мотивите за забраната на риболова. Захранката, която въдичарите хвърлят, пречи амурът да се храни с водораслите, обясниха екоексперти.

В “Пловдивспорт” обмислят въвеждане на такса за риболов в района на Гребната база след изтичането на забраната. Идеята е хвърлянето на въдици да става в определени часове, а постъпленията от входните билети да влизат в общинския бюджет. За целта обаче е необходимо разрешение от Агенцията за рибарство и аквакултури, призна Славков. Той посочи, че по този начин контролът ще се осъществява от Общинска охрана и ще е по-труден достъпът на бракониери.