Забраниха на мюсюлмани да подпишат документ за религиозна толерантност
Забраниха на мюсюлмани да подпишат документ за религиозна толерантност / netinfo

Главното мюфтийство забрани на мюсюлманите в Пазарджик да подпишат Споразумение за религиозна и етническа толерантност, инициирано от Политическа партия "Атака. "

Изготвения от юриста и кандидат-кмет на "Атака" Лъчезар Кръстев документ бе подписан от архиерейския наместник на Пазарджишката духовна околия, иконом Лука Марински, от културно-просветната организация „Ереван”, от сдружение „Шалом” и църквата на адвентистите в Пазарджик.

Председателят на мюсюлманското настоятелство Яшар Сали дойде преди церемонията, за да предупреди, че не може да парафира споразумението. Той призна, че има забрана за това.

Въпреки липсващия подпис на мюсюлманските водачи, моята ръка остава протегната за мюсюлманите в Пазарджик, коментира пред медиите Лъчезар Кръстев. Партия "Атака" е упреквана, че насажда етническа омраза и ксенофобия, което категорично не отговаря на истината, каза още Кръстев.

Страните в споразумението заявяват готовност да гарантират на всяка религия правото на равенство пред Закона и равна защита от него, като не се допуска дискриминация по религиозна принадлежност. По време на предизборната кампания и след нея да се вземат дейни мерки срещу всяко проповядване на религиозна омраза и подбуждане към дискриминация, враждебност и насилие, пише в споразумението. Изграждането на една толерантна и благоденстваща община не зависи единствено от сътрудничеството между държавите, но изисква и трансгранично сътрудничество между местните и регионалните власти при зачитане на Конституцията, пише още в документа.

Това е първото в страната споразумение между етноси и религии.