По 50 лв. бройката се продават яйцата от щрауси преди Великден, съобщи фермерът Димитър Чаталбашев от Смолян. По думите му, вече е изчерпил цялото си налично количество от яйцата.
„В момента нямам яйца и отказвам поръчки. Преди години отглеждах около 130 щрауса, но сега са ми останали само 3, защото в България няма субсидии и добри условия за този вид дейност“, коментира още Чаталбашев.
Клиентите му са и предимно бизнесмени, хора с възможности. Щраусовите яйца преди години бяха хит в страната ни, заради неповторимите им хранителни качества. От едно яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. Яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месеца, а месото е екзотичен деликатес.
За съжаление, бизнесът с отглеждане на щрауси в България замира, за сметка на това пък процъфтява в съседна Румъния. Именно фермери от там, са изкупили птиците от родните ферми.
„В момента нямам яйца и отказвам поръчки. Преди години отглеждах около 130 щрауса, но сега са ми останали само 3, защото в България няма субсидии и добри условия за този вид дейност“, коментира още Чаталбашев.
Клиентите му са и предимно бизнесмени, хора с възможности. Щраусовите яйца преди години бяха хит в страната ни, заради неповторимите им хранителни качества. От едно яйце могат да се направят 10 омлета, а холестеролът е почти нулев. Яйцето запазва своите качества в хладилник цели 6 месеца, а месото е екзотичен деликатес.
За съжаление, бизнесът с отглеждане на щрауси в България замира, за сметка на това пък процъфтява в съседна Румъния. Именно фермери от там, са изкупили птиците от родните ферми.