За циганите- длъжници или защо сме на таз земя, бате
За циганите- длъжници или защо сме на таз земя, бате / netinfo

2 млн., 767 хил. лева е сумата, която нередовни платци от Столипиново и Шекер махала дължат на “Жилфонд”. Сами се досещате, че става въпрос основно за роми. Неплатените наеми за домакинство се измерват с хиляди- една много сериозна сума, предвид принципно символичната стойност на един общински наем.

Това беше повода в общината да се съберат на разговор зам кметът Константин Писков, който е и инициатор на срещата, директорът на “Жилфонд” Румен Ламбрев, представители на социалните служби и, естествено, формални и неформални ромски лидери.

Това, което хрумва първо на всеки разумен човек, е “ами, просто да вземем най- сетне да ги изхвърлим”. Точно това е и първоначалната идея на зам. кмета Писков- най- тежките нередовни платци да бъдат изхвърлени от жилищата, които обитават, за назидание на останалите. И като ги изхвърлим, какво ще ги правим след това, обадиха се от социалния сектор. И освен това, дългът така, или иначе, си остава. Което си е вярно, вярно си е.

На срещата присътваха и ромски лидери. Извленията им днес бяха същите, които слушаме, когато трябва да се решава въпроса за тока, въпроса за престъпността, общо взето, ако си ги пускаме на запис, вместо присъствието им, резултатът няма да бъде много различен, въпреки, че бяха поканени да предложат конкретни мерки, в качеството им на хора, стоящи най- близо до етническите групи, разбирайте ромите в Пловдив.

Юсмен Камбер от групата на ДПС в ОбС заяви “ Ако си мислите, че като им кажем да си плащат наемите, те ще се юрнат, това няма да стане”. Той излезе напред с много абстрактни въпроси от рода на “защо се е допуснало” кой е виновен”, “къде сме били, когато се е случило’. Ако беше прибавил “от къде идваме, накъде вървим и какъв е смисъла на живота”, щеше да се получи един много сплотен философски разговор. Не за това обаче, сме се събрали!

Разбира се, бяха предложени и конкретни мерки, като тази сумите да се събират по домовете, като за това да бъдат ангажирани и хора от малцинствата. Идеята обаче, която за мен стана “фаворит”, беше тази на кмета на район “Източен” Красимир Кузмов. А именно, община Пловдив да стане гарант на цигани- длъжници, за да могат въпросните цигани да получат кредит от банки, за да се издължат на общината. Сами виждате, уважаеми слушатели, тази идея е абстрактна дори за мен, мога да се похваля, че имам добре куливирано въображение. Щом обаче, го предлага човек на такава отговорна длъжност, не знам, май трябва да му се доверим, все пак си поговорих с Кузмов по темата.

Чуйте звуковия файл /сините слушалчици/:

Такива ми ти работи, не иска Кузмов да стане гарант на собствената си идея да прелива от пусто в празно. Най- хубавата теза ми се стори тази, цигани да събират по домовете дължимите суми от съциганите си, защото от “Жилфонд” казаха, че ги е страх да вършат такива работи, защото, ако някой ти дойде в махалата да ти иска пари, редно е да го набиеш. Страхът им е основателен.

Като омагьосан кръг определиха мнозина на срещата така създалата се ситуация. Като вземем предвид и историята с тока в Столипиново, циганите явно са създания доста податливи на омагьосване.