За 3 дни разчистват 300 незаконни постройки в Столипиново
За 3 дни разчистват 300 незаконни постройки в Столипиново / Фотография: Виктор Кадири

Най-мащабната досега акция по премахване на незаконни търговски обекти в Столипиново започна преди минути под полицейска охрана. До петък трябва да бъдат съборени близо 300 работилници, гаражи и павилиони, които са без всякакви строителни книжа. Първият багер влезе  в междублоковото пространство между улиците “Крайречна” и “Крайна” в присъствието на шестима полицаи.  Работници с ъглошлайфове започнаха да режат металните гаражи в района.

Акцията се подготвяше близо 2 месеца. Сроковете за доброволното демонтиране на незаконните постройки са изтекли. Едва в навечерието на бутането им, част от собствениците на сергии и павилиони започнаха сами да ги преместват на определените от районната администрация места за пазарчета на кръстовищата на ул. “Крайна” с “Калина” и с “Батак”.

Акцията се ръководи от кмета на район Източен Иван Тотев, който прекъсна отпуска си. Последното по-сериозно разчистване на незаконни сгради бе по време на хепатитната епидемия, но тогава се бутаха предимно обори и постройки, които пречеха на влизането на боклукчийски машини. Такова мащабно премахване на незаконни обекти обаче в гетото не е имало поне от 2 десетилетия. Акцията ще струва не повече от 3-4 хиляди лева, прогнозира Тотев. Общинската фирма "Чистота" ще предостави безвъзмездно тежка техника, с която утре ще се бутат масивни огради и постройки, затова от бюджета ще се плаща само на частната фирма, с която кметството има годишен договор.