щъркели
щъркели / netinfo
За дванадесети пореден път село Белозем е домакин на фестивала на Белия щъркел. Мероприятието ще бъде официално открито от 10 ч. в парка на Белия щъркел. 

Фестивалът се провежда от 2005 г., когато немската фондация „ЕВРОНАТУР” обяви Белозем за Европейско село на Белия щъркел. Основната цел на мероприятието е да популяризира идеята за възможното хармонично съжителство на хората с дивата природа и да привлече повече туристи към този живописен край. Подобни събития се провеждат и в останалите 14 села на щъркелите в цяла Европа, станали известни с големите си щъркелови колонии.

По време на тазгодишния фестивал всеки ще има възможност да се наслади на изпълненията на многобройните участници в специалната щъркелова програма, да посети щандове за плетива, сувенири и продукти от местни производители в парка на Белия щъркел, да види етнографската сбирка и експозицията на селата от мрежата „Европейско село на щъркелите” в читалището, да се потопи в атмосферата на Влажна зона „Кисимови дупки”. Фокус на фестивала тази година е презентацията „Пътешествието на Белчо до Африка и обратно”.

Фестивал на Белия щъркел
netinfo

Фестивалът вече е традиция, утвърждаваща Белозем като своеобразна туристическа дестинация.

Селото е разположено на 30 км от Пловдив по Автомагистрала „Тракия”, в посока Бургас и на 1 км от самата магистрала. Има удобен автобусен и жп транспорт.

ХІІ фестивал на Белия щъркел в Белозем се провежда под патронажа на Министерството на околната среда и водите и се организира от Кметство с. Белозем, СНЦ "Зелени Балкани", Община Раковски, Народно Читалище "Просвета 1909 г." и ОУ "Гео Милев" - с. Белозем.