/ DarikNews
Софийският златар и реставратор Милен Воденичарски възстанови оригиналният олтарен балдахин в основната църква на Бачковския манастир, съобщиха от светата обител. 

"В навечерието на Рождеството, на Боговъплъщението, Пресветата Пречистата Богородица ще бъде зарадвана с пълното възстановяване на олтарния балдахин в главната църква на посветения и́ манастир", се казва във Фейсбук страницата на манастира. 

DarikNews

Оригиналният балдахин на олтара е от 1632 г. и е най-старият запазен в България. Изработен е от сребро, мед и бронз, с цветни метални позлатени орнаменти и филигранни украси, запълнени с цветен клетъчен емайл. Някои метални части са били позлатени, позлатен е бил също и куполният диск с изображението на Христос Вседържител, а „таванът” и куполите върху него са от позлатено сребро.

Сега, олтарният балдахин е събран и възстановен върху Светия Престол. От манастира припомнят, че преди 10 години олтарният балдахин е бил свален не особено внимателно и  в резултат е бил повреден.

Извършената прецизна реставрация от реставратора Милен Воденичарски, е върнала на балдахина първоначалният му вид и красота. Златарят го е възстановил напълно, нанесъл е нова позлата, липсващите частички са възстановени, емайлът също е почистен и възстановен на местата, където е бил повреден. 

Майсторът лично е сглобил балдахина и го е монтирал на мястото м в олтара на църквата, стощ над древния Свети Престол. В хода на възстановяването е извършено заснемане за първи път на оригиналния Св.Престол от 11 век, вторично вграден през 1604 година при възстановяването на храма.