Възраждат „Пловдив в миналото на д-р Васил Пеев
Възраждат „Пловдив в миналото на д-р Васил Пеев / dariknews.bg

„Пловдив в миналото" на д-р Васил Костакиев Пеев е поредната книга, чието издаване дни преди Коледа се финансира от бизнесмена Любозар Фратев. Авторът е син на първия избран пловдивски кмет. Директорът на Историческия музей Стефан Шивачев е редактор на изданието. Предложението да бъде избрана „Пловдив в миналото" е на литературния критик доц. Владимир Янев.

Един от първите опити за научно-популярна книга у нас разказва за Пловдив от древността - през траките, Рим, Византия и периода на турско робство. Хронологията й приключва януари 1878 г., когато е Пловдивското Освобождение.

Изданието е библиографска рядкост, уточни Стефан Шивачев. Д-р Пеев с болка разказва как пловдивската техническа служба допуска разрушаването на Марково тепе, каза Шивачев. Темата е актуална и днес, пловдивчани вече измислиха име на сградата, която се намира на мястото на един от седемте хълма - Годзилата, допълни Фратев.

Премиерата на книгата е довечера от 18.30 часа в зала „Съединение". На представянето ще присъстват дъщерите на Васил Пеев - Пея Станчева и Ягода Манолова.

Тиражът на изданието е 500 бр. Цената е 20 лв. Книги ще бъдат предоставени на Национална библиотека "Св. Св. Кирил  и Методий", на Народна библиотека "Иван Вазов" и на всички пловдивски читалища. Досега „Новиз" АД е спомоществовател на историческите книги „Възрожденският Пловдив", „Когато Пловдив беше столица", „Пловдив в техните спомени", „Исторически разкази за Пловдив през Възраждането" и „Пловдив в миналото".