/ DarikNews
Екипът на очното отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ подари безплатна операция на 80-годишната Анка от Белово. Пациентката страда от катаракта, както е по-известна старческо перде, и от диабетна ретинопатия, зрението на двете й очи е силно намалено и почти нищо не вижда, посочи началникът д-р Димитриос Власиадис.

Медиците предлагат да я оперират и да й имплантират вътреочна леща, но жената отказва, защото не разполага с необходимите средства. Проблемът се разрешава със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите и днес бе направена благотворителната операция.

С хрущял от ребро спасиха носа на млад мъж в УМБАЛ-Пловдив

Традиция е за всяка Коледа екипът на Очно отделение да прави хуманни жестове и да помага на хора в затруднено материално положение, на които присажда изкуствени лещи. Този път зарадвахме 80-годишната жена малко след имения ѝ ден – на Света Ана, отбеляза д-р Власиадис.

„За съжаление броят на пенсионерите, които изпитват затруднения да заплатят импланти, да се оперират, след което да започнат да виждат по-добре, никак не е малък у нас, каза той. – По тази причина при възможност ние съдействаме на социално слабите пациенти, ако са потърсили помощ. Проблемът е, че голяма част от тях знаят, че интервенцията е непосилна във финансов план за тях и дори не ходят на преглед.“

20-годишно момче се бори със страшна болест и се нуждае от вашата помощ

Водещият специалист припомни, че катарактата е сред водещите причини за слепота в световен мащаб. От нея са засегнати близо 100 000 души у нас.