Въвеждат програма за борба със затлъстяването и наднорменото тегло в училище
Въвеждат програма за борба със затлъстяването и наднорменото тегло в училище / снимка : Виктор Кадири /

Програма за борба със затлъстяването и наднорменото тегло за ученици от 1-ви до 4-ти клас иска да се въведе зам. - кметът по спорт и младежки дейности Георги Титюков. Проектът, който трябва да стартира през април 2010-та година, ще обхване 12 000 деца от Пловдив. Той е на стойност 59 хил. лева и ще бъде внесен за одобрение на следващата сесия на Общинския съвет. 

Програмата предвижда специалисти да минават по училищата и да преглеждат децата със специализирана апаратура, която ще определя индекс на телесната и мускулна маса, както и съдържанието на мазнини. На всяко дете ще се изготвя индивидуална програма за спазване на съответния двигателен и хранителен режим. Предписанията трябва се изпълняват във физкултурните салони на училищата, там, където ги има или в Спортния диспансер, уточни Титюков.

 Той допълни, че се очаква да бъде обявен и конкурс за изпълнител на програмата, но предпочита това да бъде Спортния диспансер, който освен, че е 100 % общински, разполага и с добри специалисти.

Според статистиката през тази година 33 на сто от учениците от 1 до 4 клас са с наднормено тегло, а 13 % - със затлъстяване. За сравнение през 2008 г., затлъстелите деца са били едва 7 на сто, а тези с наднормено тегло - 23 %. Титюков бе категоричен, че за да обхване програмата всички деца от 1-ви до 12-ти клас, ще бъдат нужни минимум 300 хиляди лева.