Въвеждат почасови ставки за заплащането на труда
Въвеждат почасови ставки за заплащането на труда / netinfo
Минимални почасови ставки за заплащане на труда по браншове ще бъдат въведени от началото на следващата година, съобщи в Пловдив министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова. Тя обяви това по време на дискусията „Социална България – Социална Европа”, в която участва и министърът на финансите Пламен Орешарски.

Изработването на минималните ставки за заплащане вече е в ход и се извършва от екипи на две министерства – социалното и финансовото. След въвеждането им минималната работна заплата ще остане само ориентир за социалните плащания, каза Емилия Масларова. Според нея българският бизнес вече усеща натиск от европейския пазар на труда и е готов да стесни печалбата си, за да увеличи заплащането на работниците и да не губи квалифицирани кадри.

Министърът на финансите Пламен Орешарски пък бе категоричен, че наредбата за регулиране на заплатите в предприятията с над 50% държавно или общинско участие, срещу която протестират синдикатите, може да бъде отменена само, ако бъде заместена от надежден механизъм за намаляване на загубите на тези фирми. Натискът за отмяната на наредбата идва точно от най-губещите предприятия, каза Орешарски и посочи, че има много държавни фирми, в които се вземат заплати по 2000 лева.

Двете министерства обсъждат и промяна в коефициентите за работещите пенсионери, съобщи още министър Масларова. За всяка година работа над пенсионната възраст коефициентът за пенсия ще бъда 3%, а не както в момента 1,5%. Масларова декларира, че в момента правителството не обмисля вдигане на пенсионната възраст, въпреки че Европейският съюз върви в тази посока.

Министър Масларова съобщи още, че се подготвя, че подготвя механизъм за спиране на социалните помощи на родители с деца до 8 клас, които не ходят на училище. От 15 септември трансформация ще претърпи и програмата „Безплатна закуска и чаша мляко в училище”. Кифлите и топлите напитки ще бъдат сменени с пресни плодове в рамките на същия бюджет на програмата, каза министър Масларова.