Въвеждат електронно таксуване в автобусите през есента
Въвеждат електронно таксуване в автобусите през есента / dariknews.bg/ архив

До две седмици ще започне процедура за избор на изпълнител на системата за електронно таксуване в автобусите в Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев. По думите му, ако няма спънки и обжалвания, елетронната система, която е част от Транспортния проект на Пловдив, трябва да заработи до края на есента.

Паралелно с това ще се избира и фирма изпълнител за системата за управление на градския транспорт, допълни кметът. Предстои изграждането и на 48 км. велосипедни алеи.

Транспортният проект обхваща всички елементи на обществения транспорт - маршрутна схема, разписания, брой на превозните средства и на пътниците, спирки. Предвижда се въвеждане и на електронна система за управление на светофарите, която ще е свързана с GPS-ите на автобусите.

Според идейния проект тя включва над 300 превозни средства и 455 спирки, както и Централен управленски пункт. Част от модела е и автоматичното таксуване, което ще премахва кондукторите и ще слага край на возенето гратис.

На спирките ще бъдат поставени машини за билети и информационни табла, показващи след колко минути ще пристигне автобус по дадена линия.

В превозните средства също ще има информационни табла, на които пътниците ще виждат до коя спирка са стигнали и коя е следващата. Билетите ще се валидират с автомат.

Пътниците ще могат да използват временни билети, които ще се комбинират и с такса за музеите например, разказа преди време кметът Иван Тотев.