Втората в света: Шахът е игра за мислещи
Втората в света: Шахът е игра за мислещи / sxc.hu
Втората в света: Шахът е игра за мислещи
47699
Втората в света: Шахът е игра за мислещи
  • Втората в света: Шахът е игра за мислещи

Четвъртокласничката Виктория Радева от СОУ „Н. Вапцаров" в Пловдив преди броени дни стана втора в света на шах. Световното първенство се проведе в Калдас Новас, Бразилия. Конкуренцията бе голяма, на турнира присъстваха миналогодишните световна и европейска шампионка по шахмат, обясни за Дарик Виктория. Призът, който е получила, представлява статуя на Исус Христос, типично в бразилски стил.

Когато е на почти 4 години започва да играе на шега с баща си и след 3 години вече е състезател на шахматен клуб „Пловдив". Следват титли от европейски и балкански шампионати.

На юбилейния албум за 40-годишнината ни сме поставили нейната снимка до тези на Христо Стоичков и Валери Божинов, които също са възпитаници на училището, съобщи за Дарик директорът Елена Александрова. Освен федерацията по шахмат, която е помогнала за заминаването на Виктория, от училищното настоятелство са съдействали, за да може баща й да отиде с нея.

Днес бе първият учебен ден на Виктория след Световното по шах в Бразилия. Тя бе посрещната с цветя и овации от цялото училище.

Чуйте какво каза Виктория за Дарик радио от прикачения звуков файл.