Всеки трети опит за самоубийство завършва със смърт
Всеки трети опит за самоубийство завършва със смърт / netinfo
47 са опитите за самоубийство в област Пазарджик, направени през първите 6 месеца на 2008. 14 от тях са завършили със смърт, съобщиха за Дарик радио от Регионалния център по здравеопазване по повод Международния ден за предотвратяване на самоубийствата.

По данни на центъра, хората живеещи в градовете по-често посягат на живота си. 24 жени и 23 –ма мъже са направили опит да се самоубият от началото на годината. Най-голяма част от тях са в активна възраст- между 30 и 45 години.

Периодичните анализи на центъра и РИОКОЗ се правят с цел да бъдат определени най-рисковите групи за региона, към които да бъде насочена превенцията за намаляване честота на самоубийствата. Вниманието е насочено към целевите групи - хора със суицидно поведение, с тежки психични и други заболявания и групи с повишен риск - ученици, военнослужещи, безработни, социално слаби.

РЦЗ в Пловдив наскоро също отчете спад на успешните опити за самоубийство, въпреки че общият им брой продължава да расте. Докато миналата година с фатален край са били почти половината от посегателствата върху собствения живот, сега те са 34% .