Всеки трети мъж от бездетните двойки в Пловдив с репродуктивни проблеми
Всеки трети мъж от бездетните двойки в Пловдив с репродуктивни проблеми / netinfo

Всеки трети мъж от  регистрираните бездетни двойки в Пловдив е с репродуктивни проблеми. Това сочи анализът на лекарите от Специализираната болница за активно лечение по акушерство и гинекология “Селена”. Според медиците  данните на клиниката могат да бъдат представителни и за страната  където над 200 000 двойки не могат да заченат.  Основните причини за мъжкия стерилитет са вродени заболявания на половата система, хормонални, хирургични, възпалителни процеси. Често срещано явление са промените  в морфологията и биологичната преживяемост на сперматозоидите. Не са редки случаите и на различни нарушения на сперматогенезата, в резултат на което се образува по-малко количество сперматозоиди.

За да се открият проблемите с репродуктивността на мъжете, в клиниката  започват  провеждането тест – спермален анализ, който е безболезнен за пациента, а резултатите излизат за няколко часа. Той обаче открива едва 30% от причините за безплодието- Най-показателна е т. нар. разширена спермограма, тя дава три пъти повече информация за оплодителната способност на мъжа, подчерта д-р Снежана Топалова.

Тя обясни, че при диагностициран  стерилитет,  задължително се прави и цитогенетичен тест. Изследването е необходимо, защото, ако има генетичен проблем в броя и структурата на хромозомите, при оплождането той се предадава и на бъдещото поколение.

 Съветът на лекарите е мъжете да се консултират всяка година с уролог, както и да си правят спермограма, дори да нямат репродуктивни проблеми. Разширеното изследване дава ценна информация и за други патологични заболявания, които могат да се хванат в начален стадий, коментират специалистите.