Все пак допускат частници в летището
Все пак допускат частници в летището / netinfo
Държавата започна модернизацията на Летище Пловдив със свои средства, но на следващ етап ще търси привличане на нови ресурси чрез публично –частно партньорство в самото управление на летището. Това заяви министърът на транспорта Петър Мутафчиев на днешната дискусия в Пловдив за развитието на аеропорта край Крумово като – цитирам – южната врата на България.

До края на годината се очаква да бъде готов генералният план за строителството на новия терминал на пловдивското летище. Дотогава ще се работи по изграждането на голям паркинг пред бъдещиге перони и ще се удължат сега съществуващите перони. Министър Мутафчиев съобщи, че се търсят средства още тази година в пловдивското летище да се въведе навигационна система, която ще позволи при мъгла то равностойно да замества софийското. На дискусията стана ясно, че съвсем скоро предстои пускането на маршрутки до летището, а разписанията се уточняват с община Родопи.

Всички тези инвестиции, които държавата прави, трябва да бъдат оправдани от редовни линии, които ще се разкрият от и до Пловдив. Ръководството на летището и наетите от него английски консултанти предлагат привличането на авиокомпаниите към пловдивското летище да стане по модел, който е практика в Европа, но за българските условия е революционен. Джон Грант от специализираната в авиационен маркетинг консултантска компания ASM /Airport Strategy and Marketing/ заяви, препоръча създаването на финансов фонд, който да покрие високия търговски риск, който ще поемат нискотарифните компании, които открият редовни дестинации до Пловдив. Идеята е в този фонд да се правят отчисления от такси на местния бизнес и – основно хотелиери, таксиметрови компании, туроператори, търговци и износители.

Вече са започнали разговори с лоу кост компанията Wizz Air, чиито представител присъства на днешната среща. Предстои и подновяване на преговорите с Райън ер. Според изпълнителния директор на летището Янко Янков е реално при успех, първата редовна авиолиния до Пловдив да бъде факт в късното лято