Все още не е ясно от къде ще минават камионите със софийския боклук
Все още не е ясно от къде ще минават камионите със софийския боклук / Dariknews.bg

Все още не е уточнен маршрутът, по който ще минават камионите със столичния боклук. Най-вероятно ще остане вариантът от магистралата през обходния път за Смолян и отбивката на 6-ти км по посока Пазарджик, с което пътят се удължава с 10-15 км, каза зам.-кметът по спорта Георги Титюков. Той, заедно с екип от специалисти, се е срещнал със зам.-кмета по екология на Софийска  община Мария Бояджийска. На срещата е обсъден вариантът цената на тон боклук, депониран на сметището край Цалапица, да се плаща за 24,10 лв. с ДДС. Същата сума е получавала  община Харманли, където са били извозвани софийсктите боклуци. Но те са балирани преди 2-3 години и тъй като сега са по-леки, се налага допълнителната им обработка на депото, обясни Титюков.

Този ход не е в интерес на общината, защото така ще се  плаща допълнително на оператора на сметището от общинския бюджет и ще се наемат и повече работници, коментира зам.-кметът Титюков. Той бе категоричен, че цената няма да падне под тази за Харманли, с което не целят да изнудват и  извиват ръцете на Софийска община, а да  защитят интересите на Пловдивската.

Окончателното решение ще бъде взето другата седмица, когато предстои втората среща на зам.-кмета Георги Титюков със зам.-кмета по екология на Столична  община Мария Бояджийска.

/Чуйте още от прикачения звуков файл/

Вчера кметът Славчо Атанасов съобщи, че е сключил предварителни договорки със зам.-министъра на екологията Евдокия Манева община Пловдив да приеме 100 хил. тона софийски боклук срещу финансиране от държавата на общински проекти за близо 30 млн. лева.