Връщат пенсионирани педагози в училище по заместване
Връщат пенсионирани педагози в училище по заместване / netinfo
Приемането на новия Закон за училищното образование, който обединява всички нововъведения в системата, е сред приоритетите Министерството на образованието и науката, заяви просветният министър Даниел Вълчев в Хисар. Там той откри учебната година в СОУ”Христо Смирненски” по покана на първокласничка и дванайсетокласничка от училището. Министърът подари на домакините си икона на Кирил и Методий, нов училищен звънец и лаптоп, а на първолаците пожела “да се научат да учат”.

1000 лева лични средства дари Даниел Вълчев за учредяване на национална асоциация на пенсионираните учители. Той огласи идеята по време на коктейла, който даде за пенсионирани педагози в “Новотел Пловдив”. Според него, те могат да замесват, когато действащите учители са в отпуск или им се наложи да отсъстват от работа. За това трябва да се изработи специална схема, но идеята предвижда възрастните педагози “да поддържат форма”, изнасяйки периодично уроци в Дни на отворените врати в училищата.

Вълчев заяви, че през настоящата година в образованието няма да има недостиг на средства, тъй като бяха затворени не малко учебни заведения с недостатъчен брой деца и скъпа издръжка. Той напомни, че министерството подпомага маломерни паралелки в някои селища програмата за защитените училища. Вълчев определи като сериозно постижение осигуряването на безплатни учебници до 7 клас.

Министърът обяви, че ще има дебат по предвидените в проектозакона санкции за недобросъвестни родители и връщането на оценката за поведение на учениците.

По думите му, тази година е важнода бъдат утвърдено оценяването не само след 4-ти, 5-ти, а и след 6-ти клас, както и държавните зрелостни изпити, които се проведат по-рано - до 15 май.

До края на годината ще бъде решен и въпросът със степените на квалификация на българските учители, ще бъде решен до края на годината, като това ще бъде подкрепено в новия Закон за училищното образование.