Дарик архив
Дарик архив / Искра Койчева, Дарик Пловдив
Пловдив 2019
93664
Пловдив 2019
  • Пловдив 2019
Издателят и преводач Манол Пейков, който миналата седмица беше освободен от Управителния съвет (УС) на фондация „Пловдив 2019“ с решение на Общинския съвет, ще бъде върнат на поста си на сесията на 8 юни. Това съобщи кметът Иван Тотев. Според него решението на общинските съветници не е било насочено към самия Пейков, а било следствие от непознаването от тяхна страна на работата на фондацията. Градоначалникът допълни, че „Пловдив 2019“ трябва да излезе от анонимност и дейността й да стане по-прозрачна. С решението си Общинският съвет направи намек, макар и малко груб, коментира Тотев.

Манол Пейков беше отстранен на последното заседание на ОбС, понеже съветниците заподозряха конфликт на интереси.

Хората във фондацията са избирани с конкурс. Тя сама по себе си е политически независима, допълни кметът. По думите му едно от нещата, които се коментират в Брюксел, е каква е намесата от страна на политиците в работата на фондацията. Ние можем да съветваме и да казваме с намеци, но отсреща трябва да има някой, който да разбира от намеци, обобщи Иван Тотев.

На сесията на 8 юни ще бъдат попълнени празните места в УС на фондацията. Засега още не е ясно дали кметът ще остане в ръководството на неправителствената организация или ще го напусне.  Най-важното в момента е да обединим абсолютно всички в Пловдив и да работим в една посока, каза още той. 

Чуйте и от прикаченото аудио.