Връщат към живот кино Космос
Връщат към живот кино Космос / dariknews.bg/ архив
Арх. Константина Пехливанова
63424
Арх. Константина Пехливанова
  • Арх. Константина Пехливанова

Запустялото кино „Космос" ще се върне към живот тази есен. Реалните действия за неговото възраждане ще започнат още тази събота с доброволна акция на група пловдивски архитекти, които ще почистят боклуците от сградата. Планира се и акцията да продължи в следващите дни с освежаване на постройката.

След напълно доброволното почистване на общинския имот, вътре ще се проведат редица културни мероприятия, детски архитектурни работилници, както и кино прожекции през месец септември.

Първата акция по почистване ще се проведе тази събота от 9 часа. Това е естествено продължение на цялостната идея за съживяване на киното, разказа за Дарик арх. Константина Пехливанова. Тя покани всички желаещи да се включат в почистването, за което са осигурени чували, ръкавици и други аксесоари. Предстои да се премахнат неавтентичните елементи, добавени към фасадата и интериора, за да се върне красотата на оригиналния проект.

През септември месец киното ще бъде достъпно за посетители, добави още арх. Пехливанова. По думите й тогава ще се проведат изложби, прожекции  на архитектурна тематика, концерти, архитектурни работилници и уъркшопи.  Искаме да създадем отношение у хората към обкръжаващата ги среда и към архитектурата, каза още архитект Пехливанова. През есента ще се проведе и обществено обсъждане със специалисти, граждани, хора на изкуството и инвеститори, за да се намери бъдеще на киното.

Артпредставленията и дискусиите през септември ще бъдат част от "Архитектурен форум" 2013, организиран от Камарата на архитектите и Съюза на архитектите. По време на различните събития ще бъдат събирани и пари, които ще се използват за ремонт на сградата. Кино "Космос" може да стане и домакин на събития от Sofia Architecture Week и Sofia Design Week - двата най-големи форума за архитектура и дизайн в България.

Киното, проектирано от арх. Любомир Шинков, е един от емблематичните архитектурни паметници на модернизма от 60-те години. Идеята за възраждането му  започна преди няколко години, когато бяха обявени инвестиционни намерения то да бъде съборено и на негово място да се изгради многоетажен паркинг. С тези планове обаче не бяха съгласни редица архитекти, както и хора от квартала. Тогава се реши то да не се бута, но бъдещето му отново остана под въпрос.

Миналата година бе проведен архитектурен конкурс, на който бяха обявени петима победители, но за нито един от тях няма финансиране. Така всичко остана в ръцете на пловдивските архитекти, които със собствени средства и сили ще го почистят и съживят.

Цялото интервю с арх. Константина Пехливанова чуйте в прикачения звуков файл.