хумор и сатира
хумор и сатира / netinfo
Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ ще бъде връчена днес, съобщават организаторите от Община Пазарджик. Същевременно ще бъдат обявени и победителите от съпътстващия конкурс за автори от региона. Церемонията започва в 17:00 часа в Художествената галерия „Станислав Доспевски“.

Призът се връчва за цялостно творчество и принос в съответния жанр. В тазгодишното издание на конкурса има 11 номинации.

5 от предложенията са за Георги К. Спасов – от Съюза на българските писатели, Академията за европейска култура, Издателство „Литературен форум“, Дружеството на пазарджишките писатели и Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев“ в Пазарджик.

Дружеството на пазарджишките писатели предлага още едно популярно в литературните среди име – Александър Йотов. Вестник „Стършел“ номинира известния хуморист Румен Белчев, а Дома на хумора и сатирата – Христо Стоянов. Калин Калинов е изборът на Сдружение“ Литературно общество“ – Варна, Виктор Самуилов – на Сдружението на писателите в Пазарджик. Единствената дама – Ирина Александрова, е предложена от Съюза на свободните писатели.

Националната награда за хумор и сатира „Райко Алексиев“ е учредена от Община Пазарджик през 2002 г. Връчва се през три години в три раздела: хумористична проза, хумористична поезия и карикатура, на 7 март – рождения ден на Райко Алексиев. Присъжда се само на български автори и по изключение на чуждестранни – за особени заслуги към българистиката. Досегашните лауреати са Радой Ралин и Марко Ганчев (2002), Йордан Попов (2005), Васил Сотиров и Михаил Вешим (2008), Мирон Иванов (2011, посмъртно) и Георги Мишев (2014).