Време е да се ваксинираме срещу грип
Време е да се ваксинираме срещу грип / dariknews.bg/
Време е да се ваксинираме срещу грип
82118
Време е да се ваксинираме срещу грип
  • Време е да се ваксинираме срещу грип

С три вируса ще ни атакува основно грипът тази зима. Щамовете са ни познати от изминалите години, но сега ще са леко модифицирани. От група „А“ ,това са „Калифорния“ или добре познатия ни свински грип и миналогодишния „Тексас“, който сега носи името „Швейцария“, а  третият вирус е от група „В“ и  носи името „Пукет“. Това каза в ефира на Дарик д-р Петринка Крачанова, завеждаща имунизационния кабинет в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пловдив.

По думите й, този месец е най-подходящото време да се ваксинираме срещу вирусните щамове, които се очаква да циркулират над нашата страна в началото на следващата година.

Ваксината може да се закупи от аптечната верига, но се поставя задължително от личния лекар или в имунизационния кабинет на РЗИ. При закупуване тя трябва да бъде инжектирана до 20 минути, за да не се губят свойствата й, обясни д-р Крачанова. Тя припомни, че имунитет от ваксината се изгражда след около 20 дни.

Имунизацията срещу грип е препоръчителна за лица на възраст над 60 години, възрастни и деца над 6-месечна възраст с  хронични сърдечно-съдови или белодробни заболявания, метаболитни  заболявания, включително захарен диабет, бъбречни заболявания, както и лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им като транспортните работници, работещите в училищата и медицинския персонал.

Според специалистът по хомеопатия д-р Лилия Панайотова, съществува алтернатива за справяне с грипните вируси.

Тя отбеляза, хомеопатията предлага профилактика и лечение на грипа на зимните инфекции, като  действа чрез стимулират стимулиране на имунитета. Лечението от друга страна, е индивидуално и съобразено с конкретните симптоми на пациента.

„Вирусът може да е един и същи, но протича по различен начин при всеки пациент, затова е добре да се изготвя индивидуално лечение“, обясни специалистът.

По думите й, все повече млади хора и семейства предпочитат хомеопатичната профилактика.

/Цялото предаване по темата, може да чуете в прикачения аудио-файл/