Военни историци от цял свят на конгрес в Пловдив
Военни историци от цял свят на конгрес в Пловдив / armymedia.bg

Пловдив ще е домакин на Международен конгрес по военна история от днес до 10 септември. Военни историци от цял свят ще обсъждат "ЛОКАЛНИТЕ ВОЙНИ - ГЛОБАЛЕН ОТЗВУК" - това е и темата на форума.

Конгресът по военна история тази година трябваше да се проведе в Истанбул, но поради събитията в Турция Международната комисия по военна история го отмени. За да не се получава нулева година нашата комисия е предложила конгресът да се организира в Пловдив. Страната ни е единствената, която е осигурявала домакинство на три конгреса и то в рамките на 5 години.

Очаква се участие в конференцията да вземат около 75 души. В седемдневния форум ще участват представители на Италия, Гърция, Турция, Русия, Австрия, Германия, Франция, Белгия, Сенегал, Индонезия, Камерун, Румъния, Нидерландия, САЩ, Канада, Австралия, Китай, Южна Корея, Япония, Израел, Мароко, Полша, Португалия и Финландия.

Организирането на този конгрес, наред с дискутирането на изключително актуалната тема, ще спомогне за обогатяването на познанията на световната военноисторическа общност с древната българската история и култура на района, както и за представянето на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019 г.

Конференцията започва в 9:00 ч. в Парк хотел Санкт Петербург, като ще продължи до 10 септември. Участниците в конгреса ще бъдат гости и на тържествата на 6-ти септември, включително и на вечерната тържествена заря-проверка.

Българската национална комисия по военна история (БНКВИ) е създадена със заповед на Министъра на отбраната от 17 март 1987 г. като част от Института за военна история. Смисълът на нейното съществуване е членството на страната ни в Международната комисия по военна история (МКВИ), създадена през 1938 г. като една от международните организации на ЮНЕСКО и като част от Международния Комитет за история. Президент на тази организация е проф. Масимо де Леонардис от Италия. Основната задача на БНКВИ е представянето и популяризирането на официалните позиции на българската военна историография в чужбина.

В изпълнение на своите задачи БНКВИ участва в световните конгреси на МКВИ с доклади на български военни историци. Конгресите се провеждат ежегодно в една от 40-те страни - членки, осигуряваща домакинството. През 2012 г. България беше домакин на XXXVIII конгрес на тема ТЕХНОЛОГИИТЕ И ВОЕННОТО ДЕЛО. Чуждестранните историци се възхитиха от красотите на страната ни. Ето защо членовете на МКВИ гласуваха за организиране на XL конгрес отново в нашата страна, този път във Варна през 2014 г. Темата беше ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА 1914-1918 г. В хода на конгреса, наред с дискутирането на темите, участниците бяха запознати с богатото ни историческо наследство в Плиска, Преслав, Шумен и Варна. Като резултат от активната ни дейност авторитетът на комисията нарасна и за членове на Бюрото на МКВИ бяха избрани двама български представители.